
Hoe volgen wij de ontwikkeling?
In de groepen 5 t/m 8 volgen we de ontwikkeling op een redelijk gelijke manier als bij de middenbouw. We maken gebruik van onze observaties van de leerling op school, de methodegebonden toetsen en de methode onafhankelijke toetsen.
In de bovenbouw wordt, net als bij de middenbouw periodiek het DHH ingevuld. Het DHH is het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid. Via dit protocol zijn we steeds alert op signalen die kunnen wijzen op een voorsprong of (hoog)begaafdheid. Wanneer er signalen uit het DHH komen, dan gaan we met u in gesprek over de vervolgstappen.
Naast al deze gegevens hebben we bij de bovenbouw nog een aantal gegevens die ons een completer beeld geven van de leerling. Vanaf groep 5 introduceren we de agenda en krijgen de kinderen regelmatig huiswerk. Hoe leerlingen hiermee omgaan maakt ons beeld weer een stukje completer.
De belangrijkste informatie krijgen we van de kinderen zelf. Via kindgesprekken in de groep en de deelname aan de rapportgesprekken. In de groepen 7 en 8 vullen de leerlingen samen met de leerkracht nog een doelenplan in. Op het doelenplan vullen leerlingen in hoe ze een bepaald doel willen bereiken en wat en/ of wie ze daarvoor nodig hebben. Ze worden zich bewust van belemmerende en positieve factoren bij zichzelf en de omgeving. Dit plan wordt dan besproken tijdens de gesprekken met ouders.
In groep 6 en 7 maken de leerlingen de entreetoets. De entreetoets geeft een compleet beeld van de ontwikkeling en de mogelijkheden van de leerling. Ook wordt een voorspelling gedaan van het mogelijke uitstroomniveau naar het middelbaar onderwijs. De uitslag van de entreetoets wordt met ouders gecommuniceerd. In groep 7 ontvangen de leerlingen het voorlopig advies.
In groep 8 maken leerlingen de eindtoets. De eindtoets wordt digitaal afgenomen. Dit past bij de manier van werken die bekend is bij de leerlingen. Voorafgaand aan de eindtoets krijgt een leerling het definitief advies voor het voortgezet onderwijs. Wanneer er een afwijking te zien is naar boven, dan kunnen we overwegen het niveau van het advies aanpassen. U ontvangt een onderbouwing waarom we wel of niet aanpassen.